poniedziałek, 22 lipca 2013

Proteiny



 Włosy w większości składają się z protein czyli białka:)
Niestety częste mycie i działanie wysokich temperatur może uszkodzić ich strukturę.Cebulka włosa jest zasilana przez naczynka krwionośne i substancje odżywcze, które codziennie jemy.Udowodniono że włosy którym brakuje podstawowych składników budulcowych oraz witamin i minerałów czerpanych z pokarmu przetłuszczają się, chorują i wypadają . Zaś włosy "nakarmione" odwdzięczają się nam blaskiem i jedwabista miękkością:) Dlatego niestety często osoby na diecie skarżą się na wygląd włosów.


Proteiny 
osadzają się na powierzchni włosa, spełniają kilka  funkcji :


- zatrzymują wilgoć
- chronią łuskę włosa przed uszkodzeniami
- wyrównują powierzchnie włosa
- na twarzy wygładzają pierwsze zmarszczki

        Ważną właściwością protein jest to, że dzięki chemicznemu podobieństwu do keratynowych struktur włosowych wypełniają uszkodzone miejsca i "cementują" ubytki.
   Ciekawostka jest iż czym włosy są bardziej zniszczone, tym lepszy efekt można uzyskać.
     Dobrze dobrane proteiny mogą zdziałać cuda, dodają włosom blasku i wigoru, zwiększają objętość, poprawiają skręt bądź wygładzają lepiej niż silikony. Produkty pielęgnacyjne z dodatkiem protein (np, jedwabiu, soi czy zbóż) mogą pomóc w przywróceniu blasku zniszczonym włosom. Proteiny otaczają naruszone fragmenty struktury i sprawiają że wygląda o wiele lepiej.

Jakich protein szukać w składzie?

- proteiny mleczne
- proteina owsa , owies hydrolizowany 
- proteiny mleczne, milk protein
- L-cysteina
- kolagen
- silk, jedwab, proteiny jedwabiu
- hydrolizat keratyny, keratyna
- z oznaczeniem w składzie - hydrolyzed


Należy pamiętać, że co za dużo  to niezdrowo , bardzo łatwo włosy przeproteinować.

Kiedy włosy wymagają doproteinowania?
Gdy są:
- zbyt miękkie ( sypią się w dłoni jak włosy dziecka)
- sterczące przy kręconych lub wiotkie przy prostych- mój przypadek:)
- nie chcą się układać fryzura szybko traci kształt

Podsumowanie:
* proteiny należy odpowiednio dobrać, czasem mogą nie tolerować keratyny, za to mogą się lubić z proteinami pszenicznymi, należy próbować tutaj nie ma reguły 
* włosy zaproteinujmy  po olejowaniu (inaczej możemy uzyskać efekt siana)
* pamiętajmy o umiarze :)

Mam nadzieję ,że tekst w miarę zrozumiały starałam się jak mogłam :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za wizytę :) Każdy komentarz napędza mnie do dalszego pisania:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...